På den kommende metrolinje til Sydhavnen i København rykker kunsten ned i selve stationsrummet og bliver en integreret del af arkitekturen.
Når fem nye metrostationer på Sydhavnslinjen i København åbner i 2023, vil man opleve underjordiske kunstværker skabt specifikt til det enkelte stationsrum og fuldt integreret med arkitekturen.
Hver station får sit eget markante udtryk. Nogle steder i form af højteknologiske lysinstallationer, megaskulpturer eller mytologiske vægmalerier; andre steder vender kunsten op og ned på det kendte metrorum eller byder på en rejse ud i verdensrummet.
Projektet er støttet af VILLUM FONDEN og Det Obelske Familiefond, der hver har bidraget med 8,5 mio. kroner.
– Med fondenes støtte er det nu blevet muligt at give de enkelte stationer på Sydhavnslinjen et unikt særpræg og dermed også give passagererne en helt ny oplevelse af kunst i det offentlige rum, forklarer Jørn Neergaard Larsen, der er bestyrelsesformand i Metroselskabet.
De fem kunstværker er udvalgt af Statens Kunstfond på baggrund af en idékonkurrence med i alt ti inviterede kunstnere, der hver gav deres bud på at integrere kunst og arkitektur på metrostationerne på Sydhavnslinjen.
De fem kunstnere skitserer deres værker:

Skitse af SUPERFLEX’ bidrag til Havneholmen
SUPERFLEX
HAVNEHOLMEN
Ved Havneholmen bliver der vendt op og ned på metroens vanlige elementer såsom skraldespande, informationsskærme, rejsekortstandere og ure, der bliver placeret på vægge og i loftet. Urene på stationen går uforudsigeligt for at understrege, at kunsten på stationen er afvigende i både tid og rum.
– I metroen rejser vi igennem huller i jorden og mister vores fornemmelse af tid og rum. Metroen er en tidsmaskine, som opløser vores forståelse af rummet og bringer os ind i en tilstand af ingenstedsværen. Værket redigerer den gældende tyngdelov, siger kunstnergruppen SUPERFLEX.

Skitse af Pernille With Madsens bidrag til Enghave Brygge
PERNILLE WITH MADSEN
ENGHAVE BRYGGE
Ved Enghave Brygge vil kunsten kigge frem flere steder i form af beton, marmor og lyslederkabler. Her kan du gå på opdagelse efter lysværker og betonudsmykninger, som kobler højteknologi, arkæologi og geologi.
– De indsatte elementer er i lige så høj grad effekter, som de er motiver. Nogle af dem forestiller kun at være en del af et objekt, der fortsætter ud over det, man kan se. De giver indtryk af at være noget, der minder om en blanding af arkæologisk fund, geologisk fænomen og en science fiction-rekvisit, fortæller Pernille With Madsen.

Skitse af René Schmidts bidrag til Sluseholmen
RENÉ SCHMIDT
SLUSEHOLMEN
Metroens egne materialer, stål og beton, er udgangspunkt for udsmykningen af Sluseholmen. Her indordner kunstværket sig metroens rene udtryk og giver samtidig rummet et futuristisk islæt. Værket består af to komponenter: Det ene er en gigantisk skulptur i rustfrit stål, der hænger over rulletrapperne og peger de rejsende ned mod perronen. Det andet er et betonrelief indstøbt i den store fritliggende betondrager over perronen.
– Den lange stålskulptur hænger i den store åbning, hvor passagererne bevæger sig ned til perronen. Den mange-facetterede overflade fanger og kaster lyset videre i rummet. Hver trekant sin gråtone, en løbende konstant fremkaldelse af omgivelserne, en fortælling om lysets vandring, siger René Schmidt.

Skitse af Christian Schmidt-Rasmussens bidrag til Mozarts Plads
CHRISTIAN SCHMIDT-RASMUSSEN
MOZARTS PLADS
På Mozarts Plads bliver hele stationens vægbeklædning omskabt til et billedkunstværk, der er inspireret af stemningen omkring Mozarts Plads. Her optræder farverige figurer på en dybsort baggrund.
– Værket tager afsæt i Sydhavnens særstatus i København. Sydhavnen er hverken forstad eller by, men en lidt særegen hybrid, siger Christian Schmidt-Rasmussen, der har et indgående kendskab til Københavns Sydhavn, hvor han bor.

Skitse af Henrik Plenge Jakobsens bidrag til Ny Ellebjerg
HENRIK PLENGE JAKOBSEN
NY ELLEBJERG
Ny Ellebjerg bliver blå. Stationsrummets vægge beklædes i blå nuancer – fra lys himmelblå i toppen til dyb og midnatsblå i bunden – og det centrale udsmykningselement er et geocentrisk astronomisk ur. Uret vil vise et præcist billede af nogle af himmellegemernes aktuelle position over Ny Ellebjerg og dermed placere Ny Ellebjerg i universet.
– Det klassiske runde ur, som vi kender det, er en almindelig togstationskomponent. Ny Ellebjerg metrostation får med dette værk et nyt og magisk ur, som rækker ud over den daglige rutine. Et ur, der peger på evigheden og giver publikum en hilsen fra verdensrummet, siger Henrik Plenge Jakobsen.
Har du spørgsmål til fondens støtte til 'Kultur og samfund', er du velkommen til at kontakte os:
