Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning er den største individuelle danske forskerpris. Den anerkender en særlig værdifuld indsats indenfor de tekniske og naturvidenskabelige områder.

Hvem kan modtage årslegatet?

Årslegatet kan ikke søges, men en komité indstiller kandidaterne. Udvalgte bevillingsmodtagere (Villum Experiment eller Villum Investigator) vil blive inviteret til at præge feltet af modtagere. Afvent invitation, så du kan pege på egnede kandidater.

 

Villum Kann Rasmussen, fondenes stifter, ønskede med årslegatet at støtte den tekniske og videnskabelige forskning og at give bedre muligheder for kreativt videnskabeligt arbejde til gavn og inspiration for dansk forskning. 

Villum Kann Rasmussen demonstrerede i sit eget virke stor kreativitet og igangsætterlyst, bl.a. i konstruktionen af VELUX ovenlysvinduet og ved at udtage mere end 55 patenter frembragt gennem opfindsomhed og eksperimentel forskning.

I alt har 39 forskere modtaget årslegatet siden dets indstiftelse i 1987. Legatet er på 5 mio. kr. og kan ikke søges. Årslegatet bliver hvert år uddelt på Villum Kann Rasmussens (1909-93) fødselsdag den 23. januar.

Mere om teknisk og naturvidenskabelig forskning - gå til hovedmenu

VILLUM FONDENs bestyrelse udpeger modtageren af årslegatet. Dette sker efter indstilling fra en sagkyndig komité, som indhenter en udtalelse om den enkelte kandidat fra internationale eksperter på det pågældende forskningsområde.

 

Evolutionsbiologiens modelbygger modtager årslegat 2020

Årslegatmedaljen

Med årslegatet følger 5 mio. kr. samt en bronzemedalje med Villum Kann Rasmussens silhuet.

Tidligere modtagere

Nanoforsker modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat 2019

Professor og pioner Ivan Damgård modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat 2018

Astronom Jens Hjorth modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat i 2017

Årslegatmodtager 2016 professor Lone Gram

Årslegatmodtager 2016 professor Jens Stougaard

Komité for Årslegatet 

Modtageren af Årslegatet udpeges af VILLUM FONDENs bestyrelse efter indstilling fra en sagkyndig komité.

Komité for Årslegatet
  • Anja Boisen, professor, Institut for Mikro- og Nanoteknologi, Danmarks Tekniske Universitet, bestyrelsesmedlem, VILLUM FONDEN
  • Björn Ottersten, professor, University of Luxembourg & KTH Royal Institute of Technology
  • Jane Clarke, professor, Department of Chemistry, University of Cambridge