Nyt dansk initiativ skal hjælpe ukrainske forskere

VILLUM FONDEN støtter sammen med Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden stipendieprogrammet Scholars at Risk Ukraine (SARU). Programmet er målrettet ukrainske forskere, der er ramt af krigen.

Læs mere

Et SARU-fellowship kan søges af flygtede aktive forskere tilknyttet en forskningsinstitution i Ukraine eller af medlemsinstitutionerne af SAR Danmark ved at sende en ansøgning til den danske SAR-sektion. Alle universiteter i Danmark, Institut for Menneskerettigheder, Institut for Internationale Studier (DIIS) og Danske Studerendes Fællesråd er medlemmer af SAR.

Der er ansøgningsfrist til SARU-stipendierne den 30. september 2022. Se opslaget

Som følge af krigen i Ukraine har mange ukrainske forskere været nødsaget til at forlade deres universiteter og opgive deres forskning. Et nyt samarbejde mellem Danske Universiteter og de tre fonde tilbyder nu hjælp til de ukrainske forskere.

Initiativet giver forskerne mulighed for at søge om ansættelse i Danmark i et Fellowship program, hvor de vil blive tilknyttet et dansk universitet i en periode på 12 måneder. Her vil de få løn og kunne fortsætte deres akademiske virke i perioden og vil indgå i universitetets aktiviteter. Ordningen kan også støtte forskere på ukrainske universiteter, som ønsker at gennemføre eksempelvis fjernundervisning og lignende aktiviteter.

3 x 5 mio. kr.

VILLUM FONDEN, Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden giver hver en bevilling på 5 mio. kr. til SARU-programmet via Danske Universiteter, der er samarbejdsorganisation for de danske universiteter. Stipendieprogrammet bliver administreret af det internationale netværk Scholars at Risk (SAR), der arbejder for at beskytte forskere og fremme akademisk frihed.

Læs Danske Universiteters pressemeddelelse

Se opslaget ’Fellowship for Scholars at Risk from Ukrainian Universities’

 

Contact:
Karen Skytte Larsen
Fondsrådgiver, programchef, VILLUM FONDEN
Phone: 
+45 21 55 09 08
...