De fleste kender Fødevarebanken, der fordeler overskudsfødevarer til udsatte grupper i det danske samfund. Men de færreste er nok klar over den store frivillige indsats, der ligger bag.

Den frivillige indsats består bl.a. af kørsel og udbringning af fødevarerne, som aktive ældre står for. I dag består 2/3 af den frivillige arbejdskraft i FødevareBanken af mænd over 60 år.

– Vi søger løbende frivillige, bl.a. via opslag på frivilligjob.dk, oplæg i relevante netværk og vores samarbejde med Faglige Seniorer. Vi holder ‘ansættelsessamtaler’ med den enkelte og sørger for et indledende kursus i fødevaresikkerhed, brug af scannere m.m., fortæller direktør Karen-Inger Thorsen fra FødevareBanken.

For os er det en fornøjelse at arbejde sammen med de aktive ældre, og det er min forståelse, at mange har stor glæde af at gøre nytte og hjælpe andre.

I foråret 2016 blev der etableret et samarbejde mellem FødevareBanken og Region Sjælland. Og i efteråret begyndte FødevareBanken at levere overskudsfødevarer til 17 skoler i Lolland og Guldborgsund Kommuner, hvor en gruppe socialt sårbare børn ofte kommer i skole uden morgenmad og med en for lille madpakke.
Til Lolland-Falster-ruterne skulle der rekrutteres 20 frivillige, og det måtte gerne være ældre, som stadig havde kræfter til at yde en indsats.
I september havde man allerede fundet otte chauffører – fem mænd og tre kvinder mellem 63 år og 71 år. Og flere er kommet til. 
De faste kørselsruter sikrer gode relationer mellem de frivillige og modtagerne af fødevarerne.

Dejligt at kunne gøre en forskel

Steen Pedersen, 64 år, er en af de nye, frivillige chauffører, der kører ud med fødevarer et par gange om ugen til bl.a. Lolland. Han har en fast rute en gang om ugen, men tager også gerne ekstra ture.
Efter 44 år med et kontorjob i Gladsaxe Kommune kunne Steen godt mærke, da han gik på pension, at han fik ekstra tid til overs. Han ville gerne arbejde som frivillig med et eller andet.

Steen klikkede ind på frivilligjob.dk og kom til samtale hos FødevareBanken, hvor de fandt frem til, at jobbet som chauffør kunne være noget for ham. Han ville gerne lidt omkring – da han havde haft et forholdsvis ‘stillesiddende job’ i mange år.

– Det frivillige job har gjort mig gladere, og jeg kan godt mærke, at det er dejligt at kunne gøre en forskel, der hjælper andre – og så endda være med til at forhindre for meget madspild, siger Steen Pedersen.

– Jeg ville gerne se noget andet og møde nogle nye mennesker. Det giver mig meget at være chauffør, og det er også hyggeligt at få en kop kaffe rundt omkring, når de tager imod fødevarerne.

Faktisk var jeg slet ikke klar over, at der var så stort et behov for en håndsrækning i form af ekstra fødevarer forskellige steder i samfundet, siger Steen, der håber at kunne fortsætte i mange år frem som chauffør for FødevareBanken.

Vil du høre mere om VELUX FONDENs støtte til Aktive Ældre, så kontakt os gerne:

Frank Ulmer Jørgensen
Fondsrådgiver, programchef, VELUX FONDEN
Phone: 
+ 45 29 41 81 35
...