Villum-forskere modtager prestigefyldte priser

07.10.2019 l Flere nyheder

Frede Blaabjerg får international energipris. Karl Anker Jørgensen modtager H.C. Ørsteds guldmedalje. Og Morten Mattrup Smedskjær anerkendes med Grundfosprisen. Alle tre forskere har en bevilling fra VILLUM FONDEN.

Frede Blaabjerg modtager prestigefuld international energipris

Hvert år uddeles Global Energy Prize til en forsker, der har udmærket sig ved at levere fremragende forskning og udvikling på energiområdet.

Foto: Global Energy Prize

Aalborg Universitet-professor og Villum Investigator Frede Blaabjerg er udpeget som dette års vinder af Global Energy Prize.

Frede Blaabjerg har helt specifikt modtaget prisen for sit tekniske og ledelsesmæssige bidrag til forskningen i effektelektronik. En teknologi, der kan bidrage til at øge andelen af vedvarende energi i vores energisystemer og dermed et vigtigt skridt på vejen mod FN’s verdensmål om at sikre bæredygtig energi til alle. 

Prisen blev overrakt den 3. oktober ved en ceremoni i Rusland. Frede Blaabjerg fik prisen overrakt af den russiske energiminister Alexander Novak. 

Global Energy Prize er rangeret som en af de meste prestigefulde akademiske priser internationalt, og blandt de tidligere modtagere af Global Energy Prize er flere nobelprismodtagere repræsenteret.

Global Energy Prize

Karl Anker Jørgensen modtager H.C. Ørsted Guldmedalje

Selskabet for Naturlærens Udbredelse uddeler i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab en H.C. Ørsted Guldmedalje i kemi som optakt til 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Foto: Lars Kruse, AU Foto

Det er første gang i 30 år, at H.C. Ørsted Medaljen uddeles i guld. Den udvalgte modtager, som med medaljen kommer i meget fint forskningsselskab, er kemiprofessor og Villum Investigator Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet.

Han modtager prisen for sin internationalt banebrydende forskning inden for katalytisk kemi og sine fremragende evner til at formidle videnskabelige resultater til et bredere publikum i fuld overensstemmelse med H.C. Ørsteds egne visioner.

Guldmedaljen og prisen vil blive overrakt af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab den 16. oktober 2019.

H.C. Ørsted Medaljen

Morten Mattrup Smedskjær vinder Grundfosprisen

Glasforsker og professor Morten Mattrup Smedskjær fra Aalborg Universitet har modtaget af Grundfosprisen 2019 for sin banebrydende forskning inden for amorfe materialer, især oxidglasser. Materialer, der i daglig tale blot omtales som glas.

Foto: Camilla Kristensen, AAU

I en alder af bare 35 år står den nordjyske kemiingeniør i spidsen for sin egen forskningsgruppe med ti medarbejdere, og han er førende inden for sit forskningsområde med 135 peer-reviewede forskningsartikler bag sig.

Morten Mattrup Smedskjær har sammen med professorkollegerne Yuanzheng Yue (AAU) og Marcel Somers (DTU) tidligere modtaget godt 10 millioner kroner fra VILLUM FONDEN til forskning i mere brudsikkert og fleksibelt glas.

Grundfosprisen er indstiftet af Poul Due Jensens Fond i 2001 for at anerkende og støtte forskning i banebrydende og samfundsgavnlige løsninger inden for teknik- og naturvidenskab.

Grundfosprisen

Teknisk og naturvidenskabelig forskning

Støtte til fremragende forskning med afsæt i de idéer, forskerne selv er allermest optaget af.