Seende skal hjælpe blinde med at se

En danskudviklet app skal gøre hverdagen lettere for blinde ved at forbinde dem med seende hjælpere gennem en smartphone-app. Projektet er støttet af VELUX FONDEN.

‘Be My Eyes’ hedder app’en, der via et direkte videoopkald giver blinde mennesker mulighed for at bede seende om hjælp til småopgaver, der kræver syn. Den blinde “låner” den seende hjælpers øjne, i og med at den seende kan se og beskrive, hvad det er, den blinde filmer med videokameraet på smartphonen. På den måde kan de i fællesskab løse udfordringen, som den blinde står overfor.

Det er et dansk team af designere og udviklere, som står bag app’en. Ideen til app’en kommer fra den 50-årige stolefletter Hans Jørgen Wiberg, der selv begyndte at miste synet som 25-årig.

Han håber, at app’en vil gøre hverdagen nemmere for blinde. "Jeg er utrolig stolt over, at app’en endelig er klar, så blinde i hele verden får bedre mulighed for at få hjælp. Det er en stor oplevelse at se, at min idé nu er blevet til virkelighed", siger Hans Jørgen Wiberg.

Be My Eyes

Be My Eyes er et nonprofit foretagende støttet af bl.a. VELUX FONDEN, Dansk Blindesamfund og softwareudviklingshuset Robocat.

Billede og videomateriale:

www.BeMyEyes.org

Hos Dansk Blindesamfund ser man stort potentiale for app’en. Næstformand, John Heilbrunn: "Det gør det muligt at få hjælp på tidspunkter, hvor det kan være ubelejligt for fx naboer eller venner, og man slipper for at gå ud med hatten i hånden og bede om hjælp".

App’en er blevet testet af en gruppe blinde, heriblandt Ruth Thomsen, som har haft gavn af app’en i hendes dagligdag: "Jeg har fået hjælp til at finde et bestemt krydderi, hjælp til at se forskel på bagepulver og natron, og jeg har fået hjælp til at finde en bestemt dug i skuffen... Helt fantastisk! Der opstår jo mange gange situationer, hvor jeg som blind lige har brug for et par øjne til at se et eller andet".

Det har taget godt et år at udvikle app’en, der er støttet af VELUX FONDEN, og Hans Jørgen Wiberg håber, at den ikke bare vil være til gavn for de blinde, men også kan skabe glæde for de frivillige, der får mulighed for at hjælpe et andet menneske helt uforpligtende på et par minutter.

 

"Jeg håber, at vores app kan være med til at skabe en ny måde at være frivillig på. Det tager kun et par minutter at hjælpe. På den måde er app’en en god mulighed for det travle, moderne menneske med overskud til at hjælpe andre".
 
Hans Jørgen Wiberg

App’en er gratis og kan hentes til iPhone og iPad i AppStore.

 

Kontakt:

Hans Jørgen Wiberg (Opfinder)
Tlf. 60 85 86 87, e-mail - hans@bemyeyes.org

Thelle Kristensen (Projektkoordinator)
Tlf. 40 60 05 66, e-mail - thelle@bemyeyes.org