Ny app sladrer om plastic i cremer og make-up

26.10.2016

Projekt Plastfrit Hav lancerer dansk udgave af app’en ‘Beat the Microbead’, der kan scanne plejeprodukter for mikroplastik. Samtidig skal en underskriftsindsamling presse politikerne til at indføre et forbud i EU

Millioner af små plastikpartikler havner i naturen, når du bruger et hårprodukt eller creme, der indeholder mikroplastik. Med en ny app på mobilen kan du fravælge de produkter og være med til at stoppe forureningen af havmiljøet.

Mikroplastik på finger. Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eye

”Vi håber, at forbrugerne vil vælge produkter uden mikroplastik for at undgå at forurene hermed og som et signal til politikerne om, at det er på tide, at vi får et forbud mod mikroplastik i plejeprodukter,” siger projektleder Claudia Sick fra Plastic Change.

Samtidig med lanceringen af app’en starter en underskriftindsamling. Ifølge Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos miljøorganisationen, Det Økologiske Råd, er det altafgørende, at danskerne bakker op om kampen for en natur fri for mikroplastik.

”Mikroplasten skal ud af vores hverdag. De små, ofte usynlige, plastpartikler ender i havet og ophobes i fisk og pattedyr. Mikroplastik hører ikke hjemme i plejeprodukter, og Danmark bør gå i front og skubbe på et fælles EU-forbud. Ved at skrive under kan danskerne være med til at presse politikerne,” siger Lone Mikkelsen.

Hele sommeren har frivillige og ansatte i Plastic Change gennemtrawlet hylder med plejeprodukter for indhold af mikroplastik. Indtil videre er næsten 6500 produkter blevet tastet ind i en database, som er grundlaget for den nye app, der er en dansk version af den hollandsk udviklede Beat the Microbead. Produkter, som app’en endnu ikke genkender, kan forbrugeren via app’en tilføje, og der arbejdes løbende med at udbygge den danske database.

Du kan downloade en dansk version af den hollandske app 'Beat the Microbead' her.

Beat the Microbead er en del af projekt Plastfrit Hav, som er et samarbejde mellem Det Økologiske Råd, Plastindustrien og Plastic Change. Projektet støttes af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN.

Kontakt

Plastic Change

Claudia Sick, Projektleder

Tlf. 40 53 25 69  

Email: cs@plasticchange.org

 

Det Økologiske Råd

Lone Mikkelsen, Seniorrådgiver

Tlf. 33 18 19 34/25 79 20 01

Email: lone@ecocouncil.dk