”Master of light” modtager årslegat

22.01.2019

Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de fænomener og koncepter, som kan tilskrives den danske topforsker med det russiske ophav. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

Sergey I. Bozhevolnyi har etableret sig som verdensledende forsker, der beskæftiger sig med at designe og styre optiske felter på en skala mindre end lysets bølgelængde.

Han er ophavsmand til nanooptik på den internationale forskningsscene, leder af Center for Nano Optik under Mads Clausen Instituttet på SDU, kommer oprindeligt fra Rusland og har været tilknyttet danske universiteter i mere end 25 år.

Sergey I. Bozhevolnyi

  • Født 1955 i Rusland
  • Flyttede til Danmark i 1991
  • Adjunkt (1992-1994), lektor (1994-2002) og professor (2003-2010) ved Aalborg Universitet
  • Lektor ved DTU i 1998-1999
  • Professor og leder af SDU Nano Optik, Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet siden 2008.

Læs mere om Sergey I. Bozhevolnyi (SDU)

Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr. for sit markante bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning. Årslegatet overrækkes den 23. januar 2019.

”Vi er stolte over, at kunne hædre en så brilliant forsker som Sergey I. Bozhevolnyi. Hans evne til at kombinere ypperlig grundforskning med et væld af anvendelsesmuligheder kan vise sig at være skelsættende for fremtidige nano- og kvanteteknologier. Der er god grund til at være stolt over, at Sergey har valgt at udfolde sin forskning på danske universiteter,” siger Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand i VILLUM FONDEN.

Højt citeret pioner og lysmester

Sergey I. Bozhevolnyi har med en række banebrydende publikationer formet det nanooptiske forskningsfelt. Da han begyndte sin forskning på feltet i slutningen af 1990erne, var der kun udgivet en håndfuld artikler om nanooptik.

I dag udgives der over 5.000 om året, og en stor del leder tilbage til Sergey, hvorfor han nu for andet år i træk er at finde på Clarivate Analytics liste over verdens mest citerede forskere. Man kan med rette kalde Sergey I. Bozhevolnyi for både pioner og lysmester.

Professor Sergey I. Bozhevolnyi modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat 2019. Foto: Simon Knudsen

”Jeg er taknemmelig over den store anerkendelse – og beæret over at blive en del af rækken af excellente forskere, der har modtaget årslegatet. Det havde jeg ikke forestillet mig, da jeg kom til Danmark for 27 år siden,” siger Sergey I. Bozhevolnyi.

Solceller, nanofarver og kvantecomputere

Sergey I. Bozhevolnyis forskning har ført en lang række erkendelser og anvendelsesmuligheder med sig.

Sergey og hans forskerhold på SDU Nano Optik arbejder blandt andet på, at bruge metaller til at omdanne lys til elektricitet med ekstremt lille spild. Den nye teknik åbner muligheden for en helt ny måde at producere solceller på.

De har desuden opnået gennembrud i at kunne styre lys i kredsløb på nanoskala. Det kan blive grundstenen til fremtidens kvantecomputere.

”Når information fra internettet ender på computeren, så går den fra at blive ledet af hurtigt lys til at blive bearbejdet af langsomme elektriske kredsløb. Der opstår en flaskehalseffekt, som vi er i gang med at eliminere,” siger Sergey I. Bozhevolnyi.

Og så har Sergeys forskning vist nye måder, man kan farve på ved hjælp af nanostrukturer. I stedet for farvestoffer ændrer man overfladens struktur og får på den måde overfladen til at skifte farve gennem en lysspredningseffekt. Vi kender teknikken fra naturen, hvor sommerfuglevinger og påfuglehaler benytter sig af et lignende koncept.

Da vi er nede i en opløsning på over 100.000 punkter pr. tomme, så åbner teknikken op for et utal af anvendelsesmuligheder. Man kan blandt andet lagre store mængder af information på et ubegribeligt lille område.

Manden der gør det umulige muligt

Portræt af Sergey I. Bozhevolnyi

Årslegatetmodtageren blev fejret ved en ceremoni den 23. januar 2019 i København. Her ses VILLUM FONDENs formand Jens Kann-Rasmussen med Sergey I. Bozhevolnyi.

Årslegat for en særlig værdifuld indsats

Villum Kann Rasmussens Årslegat gives en gang om året. Prisen, som første gang blev overrakt af VILLUM FONDEN i 1987, er på 5 mio. kr., hvoraf 500.000 kr. er en personlig hædersgave.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os:

Thomas Bjørnholm
Forskningsdirektør, professor, VILLUM FONDEN
Phone: 
+45 28 75 18 35

 

Inden Thomas Bjørnholm kom til VILLUM FONDEN i marts 2018 var han prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet med det overordnede ansvar for forskning og innovation på tværs af samtlige discipliner på universitetet.

Thomas Bjørnholm er professor i materialekemi og har tidligere været leder og medstifter af Nano-Science Center på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Thomas Bjørnholm er medlem af Videnskabernes Selskab og Akademiet for Tekniske Videnskaber og har været medlem i en lang række bestyrelser og komitéer.

Igennem sin forskerkarriere har han bidraget med et stort antal videnskabelig artikler og en lang række foredrag. Han har modtaget adskillige forskningspriser, herunder Ole Rømer Fondens pris, Ellen & Niels Bjerrum prisen samt guldmedalje og Direktør Ib Henriksens Forskerpris.

Se Thomas Bjørnholms komplette CV