Hyldest til dagslyset

03.11.2016

Internationale forskere, arkitekter og erhvervsliv var samlet til prisuddeling i København for at hylde dagslyset. En verdensberømt arkitekt og en forsker i dagslys blev hædret med 100.000 euro hver til deres arbejde, da de begge modtog The Daylight Award.

Det skete den 2. november 2016, da dagslyset blev hyldet i eventyrlige omgivelser på Ny Carlsberg Glyptotek under uddelingen af den internationale pris The Daylight Award.

’The Daylight Award’ sætter fokus på mødet mellem arkitektur og forskning – og lægger stor vægt på samspillet mellem teori og praksis.

Bag prisen står de tre almennyttige fonde VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og VELUX STIFTUNG. Alle grundlagt af Villum Kann Rasmussen.

The Daylight Award uddeles igen i 2018. 

Dagslys påvirker alt

Daglys har stor betydning for, om vi føler os veloplagte eller trætte, opstemte eller nedtrykte –  det påvirker vores sundhed, velvære, læring og trivsel.

Prismodtagerne

I år gik prisen til to personer, der har bidraget væsentligt til ’dagslys i arkitektur’ og ’forskning indenfor dagslys.

Den ene prismodtager er den verdensberømte amerikanske arkitekt Steven Holl, leder af arkitektgruppen Steven Holl Architects i New York og Beijing.

Forholdene mellem struktur, materiale og lys er grundsten i alt Steven Holls arbejde. Han er kendt for sit poetiske formsprog, sin leg med lyset, sin respekt for materialerne og for at tilpasse sine bygninger den lokale kontekst. Sådan lød nogle af ordene fra juryen til Steven Holl, da han modtog prisen.

”Når folk spørger mig, hvilket materiale jeg holder mest af at arbejde med, så er svaret dagslys! Jeg har altid været fascineret af at arbejde med lys. Derfor er jeg meget beæret over at blive valgt som modtager af detop denne pris,” lød det fra Steven Holl selv.

Steven Holl, leder af arkitektgruppen Steven Holl Architects i New York og Beijing modtager The Daylight Award.

Den anden prismodtager er Marilyne Andersen fra Schweiz. Hun er professor i bæredygtigt byggeri og dekan på instituttet for arkitekt- og bygningskonstruktion på Lausannes Tekniske Universitet.

Valget faldt – ifølge juryen – på professor Marilyne Andersen, fordi hun er en fremragende akademiker, læremester og en aktiv forsker, der har vist gode evner til at igangsætte og lede dagslysforskning, som påvirker forsknings- og arkitekturmiljøerne.

"Dagslys spiller en fundamental rolle de steder, vi lever og opholder os. The Daylight Award anerkender vigtigheden af at forske i dette område, og det er en meget stærk markering. Videnskab går hånd i hånd med arkitektonisk design – det giver mulighed for at kombinere viden og kreativitet, og dermed kan vi opnå en bedre forståelse for, forventning til og anvendelse af dagslys i arkitektur og byudvikling,” sagde Marilyne Andersen.

Marilyne Andersen, professor i bæredygtigt byggeri og dekan på instituttet for arkitekt- og bygningskonstruktion på Lausannes Tekniske Universitet, modtog The Daylight Award.

The Daylight Award uddeles som to priser

The Daylight Award i Arkitektur uddeles til et individ eller en gruppe af arkitekter, der har udmærket sig ved at skabe arkitektur eller byrum, der udviser et unikt brug af dagslys med særligt fokus på arkitektur, der tager hensyn til livskvalitet og indflydelsen på menneskers sundhed, velvære og værdien for det omkringliggende miljø.

The Daylight Award i Forskning uddeles til et individ eller en gruppe af forskere, der har udmærket sig ved at bidrage til den internationale dagslysforskning. Der lægges særligt fokus på tværfaglighed og forskning i menneskets velvære og mulighederne for at koble teori til praksis.

Læs mere om The Daylight Award

Få mere information om The Daylight Award 

...