HØRT - Unge med særlige livserfaringer

22.05.2017

”Jeg oplever ofte, at folk dømmer mig ud fra min historie. Lige så snart jeg fortæller om min opvækst, sætter de mig i en boks. En boks, som jeg måske ikke passer ind under, men de placerer mig der, fordi jeg ikke er som andre, og fordi jeg har været igennem nogle ’unormale’ ting”. (Pige 19 år.)

Man hører ofte fagpersoner, politikere og eksperter udtale sig om unge, der skiller sig ud. Nu er det de unges tur til at blive hørt!
Fortalerprojekt HØRT er et pilotprojekt, der er designet og udviklet af SPUK i samarbejde med de unge samt pædagoger og frivillige, og projektet er støttet af VELUX FONDEN.

Lørdag den 20. maj udkom rapporten HØRT! - Unge med særlige livserfaringer deler ud af deres meninger og oplevelser. 

Rapporten formidler udsagn fra 50 unge i alderen 15 til 24 år med særlige erfaringer i livet. Bl.a. at blive ’puttet i boks’, racisme, sociale medier, pædagoger, opholdssteder, plejefamilier, politiet, medier og politikere, boligmangel, hjemløshed, rusmidler, fællesskaber, nedskæringer, uddannelse, at være ung i det sociale system og at have etnisk minoritetsbaggrund.
Rapporten handler om emner og perspektiver, som de unge synes er vigtige i deres liv. Og de unge formidler ikke kun problemer, men har også forslag til løsninger.
Rapporten er rettet mod fagprofessionelle, politikere og beslutningstagere samt andre, der er interesserede i at få et indblik i, hvad unge med særlige livserfaringer har på hjerte. Målet er at skabe et talerør for de unge, så vi alle får et indblik i deres liv og i deres hverdagstanker.

De unge til møde med Socialministeren

Børne- og Socialminister Mai Mercado har skrevet forord til rapporten og tirsdag den 16. maj mødtes en gruppe unge med Socialministeren i Socialministeriet og præsenterede deres meninger og forslag for ministeren.
”I dag var en vigtig dag - jeg og alle de andre der har været en del af projektet HØRT! - er i dag blevet hørt, vi var inde og fremlægge nogen af vores synspunkter (for Socialministeren, red.)”, siger Line 21 år efter mødet med ministeren.
Hun nævner, at det bl.a. var synspunkter om at være anbragt, om pædagoger, der enten har eller ikke har hjertet med i deres arbejde. Om anbragte børn og unges muligheder for at fortælle at noget er galt. Om at gå fra at være barn/ung i systemet til at være voksen.
”Tak til alle de unge modige mennesker der har deltaget, jeg håber også I føler, I er blevet hørt”, slutter Line.
 

Om Fortalerprojekt HØRT!

Fortalerprojekt HØRT er et pilotprojekt støttet af VELUX FONDEN.
Fortalerprojekt HØRT! er designet og udviklet af SPUK i samarbejde med de unge samt pædagoger og frivillige.
Fortalerprojekt HØRT! er gennemført i samarbejde med professor Hanne Warming fra RUC, samt Pigegruppen og Vilde Liv under Københavns Kommunes Socialforvaltning, klubberne Joker og Garagen i Københavns Kommunes Børne- og Ungeforvaltning, Eremitterne, som er et døgntilbud under Den Sociale Udviklingsfond, og Morgencafeen for Hjemløse.
Professor Hanne Warming har skrevet perspektivering på de unges udtalelser.
Se mere om SPUK på www.spuk.dk
 

Yderlige oplysninger

Chefkonsulent Klaus Goldschmidt Henriksen, SPUK
Mobil: 26 18 26 84
Mail: klaus@spuk.dk

Har du spørgsmål vedrørende VELUX FONDENs støtte til sociale indsatser i Danmark, så kontakt os gerne: