Fødselsdagsfesten der blev til en roadmovie

Følg med videnskabsjournalist Lone Frank ud i Danmark, og kom helt tæt på to årslegatmodtagere – og på fonden, der fylder 50 år i 2021.

Hvert år den 23. januar fejrer VILLUM FONDEN sin grundlæggers fødselsdag, bl.a. ved at uddele Danmarks største individuelle forskerpris på 5 mio. kr. og ved at give mellem 6 og 8 mio. kr. til unge stjerneforskere. 2021 er endda helt særligt, for da er det 50 år siden, at Villum Kann Rasmussen grundlagde fonden. Derfor var der hele to årslegater – og hele 19 ’Villum Young Investigators’ at fejre.

Normalt markeres fødselsdagen i Den sorte Diamant i København med medaljer, blomster, klapsalver - og festforedrag, der giver indblik i forskningens finurligheder.

Der var lukket og slukket - eller var der?

Der var lukket i januar 2021. Lukket og slukket for de store arrangementer. Men ikke for de store tanker, nysgerrigheden og forskningen. Lone Frank, en af Danmarks mest anerkendte videnskabsjournalister, satte sig derfor for at opsøge årslegatmodtagerne og undersøge, hvad der driver dem, hvad der binder dem sammen – og hvad der ligger bag VILLUM FONDENs virke.

Fra katalysatorkedlen til mosen

Se roadmovien, der tager dig fra katalysatorkedler i Lyngby til en mose nord for Aarhus – for at ende i Søborg, dér hvor Villum Kann Rasmussen i 60’erne og 70’erne bl.a. udviklede på sine VELUX-vinduer – i den koncern, som giver sit overskud til VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN, der giver direkte tilbage til samfundet med over 1 milliard om året.

Varighed: 30 min.

Medvirkende:

  • Professor Ib Chorkendorff, DTU Fysik, forsker i katalysatorer, som kan hjælpe verden til en fossilfri energiforsyning.
  • Professor Jens-Christian Svenning, Biologi - Aarhus Universitet, forsker i biodiversitet og økosystemers dynamik for at afdække hvilke faktorer, der former, truer og sikrer Jordens biologiske mangfoldighed.
  • Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand, VILLUM FONDEN
  • Professor Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør, VILLUM FONDEN
  • Professor Anja Boisen og professor Helmut Bölcskei, komitéformænd (m/k)
  • 19 glade Villum Young Investigators

Vil du vide mere om vores priser og programmer inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning?

Læs mere om Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning, om Villum Young Investigator Programmet - eller kontakt os direkte.

Thomas Bjørnholm
Forskningsdirektør, professor, VILLUM FONDEN
Phone: 
+45 28 75 18 35

 

Inden Thomas Bjørnholm kom til VILLUM FONDEN i marts 2018 var han prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet med det overordnede ansvar for forskning og innovation på tværs af samtlige discipliner på universitetet.

Thomas Bjørnholm er professor i materialekemi og har tidligere været leder og medstifter af Nano-Science Center på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Thomas Bjørnholm er medlem af Videnskabernes Selskab og Akademiet for Tekniske Videnskaber og har været medlem i en lang række bestyrelser og komitéer.

Igennem sin forskerkarriere har han bidraget med et stort antal videnskabelig artikler og en lang række foredrag. Han har modtaget adskillige forskningspriser, herunder Ole Rømer Fondens pris, Ellen & Niels Bjerrum prisen samt guldmedalje og Direktør Ib Henriksens Forskerpris.

Se Thomas Bjørnholms komplette CV