Det bobler igen

25.01.2017

Det syder, det knager og det bobler igen. I dag indvier H.K.H. Kronprinsen officielt det nye Experimentarium på den velkendte adresse på Tuborg Havnevej 7 i Hellerup. 

Det nye Experimentarium er en hyldest til nysgerrigheden. Experimentarium åbner med et udstillingsareal, der er fordoblet, og med 16 interaktive udstillingsuniverser, som dykker ind i kroppen, ned i havet og helt ud i robotarmen. 

VILLUM FONDEN er én blandt flere fonde, der har muliggjort opførelsen og indretningen af det nye Experimentarium.

Nysgerrigheden får nye rammer

Det er det danske arkitektfirma CEBRA, der har designet det nye Experimentarium med inspiration fra naturvidenskab og teknologi. Det arkitektoniske vartegn er den svungne, kobberbeklædte Helix-trappe inspireret af DNA-molekylets spiralform.

CEBRA har genbrugt murværk og fundament fra Tuborgs gamle tappehaller, som også dannede rammen om det første Experimentarium, og tilføjet en overbygning i form af stablede bokse med en facade af skinnende, perforeret aluminium og store glaspartier.

Fakta om Experimentarium

  • Experimentarium er en privat, erhvervsdrivende fond med et almennyttigt formål (non-profit).
  • Det nye Experimentarium har et samlet bygningsareal på 26.850 m2 (byggeri: 25.000 m2, tagterrasse: 1.850 m2). Det samlede publikumsareal er i alt 11.500 m2. Udstillingsarealet er fordoblet til 9.000 m2 i forhold til det første Experimentarium.
  • Opførelsen af det nye Experimentarium har samlet set været en investering på rundt regnet 880 millioner kroner inkl. erhvervelse af Tuborgs tappehaller og dertil hørende grund (erhvervet i 2008). Der er rejst 578 millioner kroner i støtte fra fonde og virksomheder til køb og ombygning. Dertil er der rejst 218 millioner kroner i støtte fra fonde og virksomheder til udvikling af udstillinger og aktiviteter. Det endelige byggeregnskab er endnu ikke afsluttet.
  • Ombygningen af Experimentarium har taget 3 år og inkluderede etablering af den midlertidige udstilling, Experimentarium City, i Københavns Havn (lukket maj 2016).
  • Experimentarium slog dørene op første gang i 1991 og har i alt haft 8,2 mio. gæster. Der forventes 500.000 gæster i åbningsåret 2017.

 

Det nye Experimentarium er støttet af

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage og Johanne Louis­Hansens Fond, VILLUM FONDEN, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, TrygFonden, Novo Nordisk Fonden, Industriens Fond, Nordea­fonden, Ole Kirks Fond, Lundbeckfonden, Orients Fond, Torm Fonden, Industriens Arbejdsgivere i København, A.P. Møller – Mærsk A/S, Tuborgfondet, DONG Energy A/S, Louis Petersens Legat, Hempel Fonden, Otto Mønsteds Fond, Realdania, Lauritzen Fonden, Den Danske Maritime Fond, Carlsbergs Mindelegat, Egmont Fonden, Danske Banks Fond og Familien Hede Nielsens Fond.