Dagslyspris hædrer arkitektur og forskning

På UNESCO’s internationale lysdag 16. maj modtog arkitekterne Henry Plummer og Juha Leiviskä sammen med forsker Russell Foster hver især The Daylight Award 2020 for deres nyskabende arbejde med lysets betydning for arkitektur samt mental og fysisk sundhed.

Dagslysprisen har siden 1980 sat fokus på mødet mellem arkitektur og forskning. Den uddeles hvert andet år af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og VELUX STIFTUNG. Som noget helt særligt modtog Henry Plummer en hæderspris for sin livslange indsats i anledning af prisens 40 års jubilæum, der i 1980 gik til den verdenskendte danske arkitekt Jørn Utzon.

Om de tre prisvindere siger juryen:

"Mens prisvinderen Russell Foster studerer videnskaben bag dagslysets effekt på menneskets adfærd samt fysiske og mentale velvære, arbejder prisvinderne Juha Leiviskä og Henry Plummer med dagslysets effekter i arkitektonisk design, fotografisk udtryk og skriftlig formidling af disse menneskelige reaktioner. Uanset om de belyser lysets neurale påvirkninger eller udnytter lysets poetiske essens, demonstrerer prisvinderne af Dagslysprisen 2020, hvilken kraft naturligt lys indeholder."

Dagslysprisen 2020 for arkitektur: Juha Leiviskä, arkitekt og designer

Juha Leiviskä er en af de mest betydningsfulde moderne arkitekter i Finland. I sit arbejde demonstrerer han en unik evne til at gøre dagslys til et integreret element i sine bygninger på en måde, der kombinerer følelsesmæssig stimulans, funktionalitet og en subtil, men effektfuld tilstedeværelse af lys som en del af den rumlige oplevelse. 

"Leiviskäs lys oplyser ikke kun overflader, men ser ud til at stamme fra og eksistere som et levende element i selve det arkitektoniske rum", fortæller juryen.

Dagslysprisen 2020 for forskning: Russell Foster, neurolog

Russell Foster er interesseret i at forstå, hvordan døgnrytme og søvn-/vågnemønstre genereres og moduleres. Hans mest anerkendte videnskabelige opdagelse er, at øjet indeholder en specialiseret celle, en lyssensor, der justerer kroppens indre ur og søvn-/vågnemønster, så det passer til døgnets dag-nat-cyklus. 

Om Russell Foster siger juryen:

"Russell Fosters kliniske studier af mennesker undersøger vigtige spørgsmål vedrørende lys. Hvordan påvirker morgenlyset søvnen? Hvorfor er lys om natten dårligt for helbredet? Svarene på disse spørgsmål har påvirket den medicinske verden inden for forskellige områder, herunder sovemedicin, psykiatri, neurologi, geriatri, oftalmologi, immunologi og endda kræftmedicin. Ved at identificere det neurale grundlag for en ikke-visuel vej til lys i hjernen har han demonstreret lysets stærke og vidtrækkende påvirkning af menneskers sundhed."

Dagslysprisen 2020 for livslang indsats: Henry Plummer, arkitekt, forfatter og fotograf

Henry Plummer er en uddannet arkitekt, der har viet hele sin karriere til at undersøge og beskrive dagslys i arkitekturen. Som professor emeritus har han undervist i arkitekturhistorie og design ved Center for Advanced Study på University of Illinois Urbana-Champaign. Han tog sin MArch-grad på MIT og var blandt andet i lære som fotograf hos Minor White.

Om sit arbejde med at formidle arkitektur igennem ord og foto fortæller Henry Plummer:

"Ordene undersøger ideer og tanker, observationer og analyser af lys, mens billederne præsenterer selve fænomenerne. Det er med dette i tankerne, at fotografierne ikke er tænkt som illustrationer til teksten, men snarere udgør deres egen undersøgelsesmetode, hvor de metafysiske aspekter af arkitekturen undersøges nøje, og hvis betydning i vid udstrækning ligger uden for ordenes domæne."

The Daylight Award 2020

Læs mere om de tre modtagere, se fotos og film om deres arbejde og bliv klogere på The Daylight Award og tidligere modtagere af prisen.