Bogværk til Dronningen og Prins Henrik

27.06.2017

VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN har overrakt Dronningen og Prins Henrik en bog med fokus på det dansk-franske kunstneriske samarbejde i den danske enevældes tid. 

I anledning af H.M. Dronningens og H.K.H. Prins Henriks guldbryllup den 10. juni 2017 besluttede VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN tilbage i april 2016 at iværksætte udarbejdelsen af en forskningsbaseret publikation om det dansk-franske kunstneriske samarbejde i den danske enevældes tid.

Dronningen og Prins Henrik modtog tirsdag den 6. juni 2017 det færdige bogværk på Amalienborg, der blev overrakt af formændene for VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN.

Fransk elegance og dansk snilde

Med titlen ”Fransk elegance og dansk snilde – Fransk-danske kunstforbindelser i den danske enevældes tid” er bogen fortællingen om kunsten som et redskab i iscenesættelsen af den enevældige kongemagt i 1660-1849.

Emnet er ikke blot en storslået kunstnerisk periode, men også den vekslende historiske baggrund, hvor på perioden udviklede sig. Bogen præsenterer samtidig en opmarch af kunstværker i stort og småt, skabt af ydmyge imitatorer, dygtige håndværkere eller storslåede og originale kunstnere i enevoldskongernes tjeneste.

Om forfatteren

Ulla Kjær er dr.phil. i kunsthistorie og museumsinspektør samt seniorforsker ved Nationalmuseet med Antikvarisk-topografisk Arkiv og museets kirkekonsulentfunktion som sine hovedarbejdsfelter. 

Forfatteren er Ulla Kjær, der er kunsthistoriker og museumsinspektør ved Nationalmuseet. Det seneste år har hun været fordybet i udarbejdelsen af bogen og i nye sider af både Danmarks og Frankrigs historie og kunst.

”Den samlede anskuelse af perioden har resulteret i en næsten overrumplende bekræftelse af, i hvor høj grad både individer og nationer formes af påvirkninger udefra. Vi har i høj grad brug for hinanden til at blive os selv! Det er mit håb, at det er lykkedes mig at få min glæde over emnet givet videre i den færdige bog, og at den kan give et indblik i, hvordan de dansk-franske kunstneriske forbindelser har været afgørende for især den danske kunsts udvikling,” skriver Ulla Kjær i bogens forord.

Bogen er på 401 sider og rigt illustreret med blandt andet fotografier af Nationalmuseets fotograf Roberto Fortuna.

Levendegørelse af den dansk-franske forbindelse

”Vi vil fra VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN gerne udtrykke vores store anerkendelse af bogen, der er en vigtig, forskningsbaseret levendegørelse af den dansk-franske forbindelse i enevældens tid samt en tydeliggørelse af, at et frugtbart, internationalt samarbejde til alle tider har været af stor værdi.

Det er en stor ære at medvirke til denne udgivelse og i samme forbindelse at kunne overbringe de bedste lykønskninger i anledning af regentparrets 50-års bryllupsdag,” siger Hans Kann Rasmussen, bestyrelsesformand i VELUX FONDEN.

Bogen udkommer ved Syddansk Universitetsforlag den 27. juni 2017.