Astronom får stor forskerpris

23.01.2017

Jens Hjorth, professor og leder af Dark Cosmology Centre på Københavns Universitet, modtog mandag den 23. januar Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning på 5 mio. kr., der er den største danske, individuelle forskerpris.

Prisen er en anerkendelse af Jens Hjorths forskning indenfor kosmologi, bl.a. hans gennembrud inden for gammaglimt, som i 2003 og 2005 blev vurderet til at ligge på listen over de 10 største internationale gennembrud indenfor naturvidenskab.

Om Jens Hjorth

  • Jens Hjorth er professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og leder af Dark Cosmology Centre.
  • Har en ph.d.-grad fra Aarhus Universitet og er tidligere postdoc ved Institute of Astronomy ved University of Cambridge og NORDITA.
  • Har modtaget flere hædersbevisninger for sin banebrydende forskning, heriblandt Eliteforskprisen i 2008, Lundbecks Yngre Forskerpris i 2004 og Descartesprisen i 2002.
  • Har en videnskabelig produktion på 278 peer-reviewed artikler, heraf 18 i Nature and Science.
  • Han er 52 år og bor på Frederiksberg.

Jens Hjorth leder til daglig Dark Cosmology Centre (DARK) på Københavns Universitet, som bl.a. arbejder for at skabe mere viden om 'det mørke univers': mørkt stof og mørk energi, som 95 % af universet består af. Han glæder sig over at modtage prisen:

"Jeg er meget beæret over at modtage denne fornemme pris, som bl.a. vil gøre det muligt for mig at forske i lige præcis det, som jeg har lyst til. For eksempel er jeg meget interesseret i at finde ud af, om tunge grundstoffer som guld og faste stoffer - baseret på fx silicium og carbon, som vores jord består af - bliver dannet i voldsomme eksplosioner i universet," siger Jens Hjorth.

Jens Hjorth er særlig kendt for sit arbejde med gammaglimt, hvor han som den første har dokumenteret, at lange gammaglimt opstår, når en supernova eksploderer meget langt væk. Opdagelsen har skabt et paradigmeskift indenfor feltet.

Bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen, VILLUM FONDEN og årslegatmodtager, professor og astronom Jens Hjorth ved prisoverækkelsen mandag den 23. januaur i Den Sorte Diamant. Foto: Simon Knudsen

Jens Hjorth var også forskningsleder på den første opdagelse af synligt lys fra et såkaldt kort gammaglimt, der varer under to sekunder.  Jens Hjorth viste, at de korte gammaglimt bliver udsendt, når ekstremt kompakte stjerner smelter sammen.

Ud over forskningen og ledelsen af DARK vil Jens Hjorth fortsætte med at bruge tid på at uddanne fremtidens astronomer og fysikere:

"Jeg er astronom for at udvide vores erkendelse og bryde nye grænser. Og vi kan ikke på forhånd vide, hvad der ligger på den anden side. Måske et nyt verdensbillede."

Forskningsdirektør og professor i VILLUM FONDEN Thomas Sinkjær glæder sig:

”I VILLUM FONDEN er vi begejstrede for at hædre fremragende og nysgerrige forskere som Jens Hjorth, der via sin langvarige forskningsindsats indenfor for astronomien på afgørende vis har bidraget til ny erkendelse. En erkendelse, der på nogle områder har skabt et paradigmeskift indenfor feltet. Jens Hjort er udover at være en fremragende forsker også en særdeles dygtig forskningsleder, der har formået at sammensætte et forskningshold med stor faglighed og diversitet. Betingelser, der i stigende grad er vigtige, hvis vi skal forstå komplicerede problemstillinger”, siger professor og forskningsdirektør Thomas Sinkjær, VILLUM FONDEN.

"Det meste i verden er mørkt"

Interview med Jens Hjorth

Bliv klogere på Jens Hjorth

Jens Hjorth var nytårsaften gæst hos videnskabsjournalist Lone Frank i '24 Spørgsmål til Professoren'. Det blev bl.a. til en snak om, hvordan universet kan udvide sig, når det i forvejen er uendeligt. Hør hele udsendelsen her. (programmet er produceret i samarbejde mellem Radio24syv og Carlsbergfondet)

Se også Københavns Universitets interview med Jens Hjorth herunder.

Se Københavns Universitets interview med Jens Hjorth, professor og leder af Dark Cosmology Centre på Københavns Universitet. Mandag den 23. januar 2017 modtog han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning på 5 mio. kr.

Om Årslegatet

Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning gives en gang om året til en forsker, der i enestående grad har skabt forskningsgennembrud indenfor de tekniske og naturvidenskabelige fag. Med prisen, som første gang blev overrakt af VILLUM FONDEN i 1987, følger 5 mio. kr.

om Villum fonden

Om VILLUM FONDENVILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2016 uddelte VILLUM FONDEN 902 millioner kr.

VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.

Yderligere informationer

Professor Jens Hjorth, e-mail jens@dark-cosmology.dk, tlf.  35 32 59 28

Professor og forskningsdirektør Thomas Sinkjær, VILLUM FONDEN, tlf: 40 28 91 06, tsi@veluxfoundations.dk