Aarhus Universitet klar med drone til klimaopgaver

09.03.2017 | RASMUS RØRBÆK/AU

Takket være VILLUM FONDEN får forskere nu en helt unik mulighed for at styrke klimaforskningen i det nordligste Grønland. Den første af tre droner er nu officielt overdraget til Aarhus Universitet ved en flyveopvisning.

Læs om dronen og se den i aktion her

Med etablering af Villum Research Station ved Station Nord i Grønland i 2015 har danske og internationale forskere fået optimale muligheder for at studere de meget omfattende klimaændringer, og skabe viden om, hvordan det påvirker klima, flora og fauna. Forskningsstationen ligger i det nordligste Grønland kun ca. 900 km. fra Nordpolen. Det giver en helt unik mulighed for at undersøge en af menneskehedens største udfordringer de næste år.

Derfor har Villum Research Station været lidt af et internationalt tilløbsstykke siden indvielsen for to år siden, hvor der har været booket flere tusinde overnatninger på forskningsstationen, og hvor interessen endog er voldsomt stigende for de næste år. Forskere i arktiske forhold fra hele verden har benyttet sig af faciliteterne højt mod nord, der består af state-of-the-art laboratorier og udstyr.

Nu får den teknologiske infrastruktur et ekstra nøk opad, når Aarhus Universitet modtager den første drone, der skal til Grønland for at undersøge indlandsisen, og give videnskaben adgang til nye måder at skabe overblik over klimaforandringernes betydning:

Dronen, der er en den første af tre, har gennemgået en række testflyvninger op til overdragelsen. Dronen er af typen "Penguin B", med et vingefang på 3,3 meter, og en 'kampvægt' på cirka 25 kg, når den er missionsparat. 

“Det er en topmoderne og avanceret drone, der nu bliver en del af de forskningsfaciliteter, Aarhus Universitet råder over i Højarktis; dronen er klar til forskningsaktiviteter med en række instrumenter, der er udviklet til at modstå de ekstreme kuldegrader. Den første drone her bliver et værdifuldt redskab for en lang række videnskabelige projekter, og vil indgå i fremtidige videnskabelige studier af isen på og omkring Grønland,” siger Henrik Skov, der er leder for forskningsstationen og professor ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Moderne teknologi over Polarcirklen
VILLUM FONDEN har spillet en afgørende rolle for tilblivelsen af Villum Research Station, og har i alt doneret 70,5 mio. kr. til etablering af bygninger, laboratorier og feltmateriale og avancerede topmoderne instrumenter, der bl.a. omfatter mobile laboratorier, droner, landbaserede fjernsensorer, snescootere m.m. i et ellers utilgængeligt landskab langt fra civilisationen.

”En af de væsentligste begrænsninger for at forske tæt på Nordpolen, har indtil for få år siden været manglen på veludstyrede forskningsfaciliteter. Med den store donation fra VILLUM FONDEN har vi ikke kun fået etableret verdens måske mest avancerede forskningsstation nord for Polarcirklen; i dag kan vi præsentere en avanceret drone, der er klar til forskningsaktiviteter i Arktis.

Arbejdet med dronen er gjort i et unikt samarbejde mellem Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, DTU-Space og private firmaer repræsenteret med Integra som hovedaktør. Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan en forskningsbevilling også bliver til vidensopbygning for det private erhvervsliv,” siger dekan Niels Chr. Nielsen, Science and Technology på Aarhus Universitet

Dronen, der blev præsenteret mandag d. 13. marts i Odense, er den første af sin art, og er netop færdigtestet og klar til at blive sendt afsted til forskningsstationen. Dronen vil blive brugt til at måle is- og sne-egenskaber omkring Station Nord med høj geografisk opløsning. I modsætning til batteridrevne droner er rækkevidden af denne drone langt større. I alt skal tre droner af denne art bygges og testes i det danske samarbejde, for at indgå i den tekniske infrastruktur på Villum Research Station. Læs om indvielsen her.

Drone-systemet har en vægt på omtrent 25 kg og et vingefang på 3,3 m, den kan bære ca. 5 kg videnskabeligt udstyr og i alt har den kostet i omegnen af 5 mio. kr. med videnskabeligt udstyr, automatisk pilot og avanceret kommunikationsudstyr.

Villum Research Station

Yderligere information

Henrik Skov, Professor,
Arctic Research Centre,
Institut for Miljøvidenskab,
Aarhus Universitet
email: hsk@envs.au.dk,
Telefon: 3078 3170

Dekan Niels Chr. Nielsen,
Science and Technology,
Aarhus Universitet,
email: dean.scitech@au.dk