349 forskere har fundet deres vildeste idé frem

08.03.2017

VILLUM EKSPERIMENTET: Det vrimler med opfindsomhed og skæve ideer i de danske tekniske og naturvidenskabelige forskningsmiljøer.

I efteråret 2016 indbød VILLUM FONDEN forskere, uanset alder og nationalitet til lade deres mest dristige forskningsideer tilflyde fonden. Alle kunne de sende os et bud på et forskningseksperiment, de brændte for at afprøve på et dansk universitet.

Det blev til i alt 349 ideer indenfor mange forskellige grene af både teknik, kemi, fysik og biologi

På blot et par sider har forskerne skitseret deres nysgerrighed overfor en endnu uafprøvet forskningsidé.

"Det glæder os meget, at vi har fået SÅ mange spændende forslag til nye eksperimenter. Det kan der kun komme noget godt - og forhåbentlig - banebrydende ud af. Det viser, at der har været behov for den type virkemiddel," siger professor og forskningsdirektør Thomas Sinkjær, VILLUM FONDEN.

Fakta om VILLUM Eksperimentet

- Støtte til den dristige forskningsidé, der har det vanskeligt i et klassisk peer review-bevillingssystem.
- Programmet er åbent for alle forskere uanset nationalitet og kan søges af aktive forskere uanset alder.
- Målrettet de helt særlige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.
- For at sikre, at det er forskningsideen - og ikke forskeren - der vurderes er ansøger anonym for bedømmerne. Bedømmerne bliver bedt om at lægge vægt på de idéer, de opfatter som reelle nybrud. Anonymiteten sikre samtidigt at forskerne tør fremsende deres mest ambitiøse idéer, uden at blive ’hængt ud’ af deres fagfæller, der skal vurdere deres forskningsidé,
- Det bevilgede beløb er på 1-2 mio. kr., og det skal dække en forskningsperiode på 1-2 år. Pengene skal primært bruges til egen løn, udstyr og materialer.

Forfriskende virkemiddel i fondslandskabet

Om ideen bag VILLUM Eksperimentet siger  dekan og professor Niels Chr. Nielsen, Faculty of Science and Technology, Aarhus Universitet:

"Originale forskningsidéer og internationalt stærkt talent er af helt afgørende betydning for udvikling af Danmark som et vidensbaseret samfund. Jeg er meget begejstret for VILLUM FONDENs nye virkemidler, der har forskerens styrke som omdrejningspunkt. ’VILLUM Eksperimentet’ med den skæve idé er et forfriskende nyt virkemiddel i fondslandskabet, der utvivlsomt vil føre til nytænkning og uventede gennembrud."

Ansøgningsprocessen

Med 349 indkomne ideer, er der et stort arbejde forude i VILLUM FONDEN.

"Vi fordyber os i de mange gode forslag, men da vi har lovet alle ansøgere, at deres idé bliver vurderet af mindst tre – af hinanden – uafhængige sagkyndige, som ikke ved, hvem idéen kommer fra, så kræver det en større apparat at sikre uvildigheden," siger professor og forskningsdirektør Thomas Sinkjær, VILLUM FONDEN.

Om en forskningside vitterlig er afgørende nyskabende, er der nogle gange ikke enighed om blandt de sagkyndige. For at sikre, at sådanne ideer også vil have en chance i VILLUM Experiment programmet, så har hver sagkyndig muligheden for at tildele én ansøgning en ”trumf”. Sker dette, skal der helt særlige argumenter til, hvis fonden vælger ikke at støtte ideen.

Næste skridt

Ansøgerne kan forvente at få besked i starten af juni, når de udvalgte forskningsideer er fundet.

"Det er første gang, vi sætter denne type skib/virkemiddel i søen, så vi er også på en stejl læringskurve, hvor vi må lære og evaluere undervejs. Foreløbig glæder vi os mest over, at forskerne har taget VILLUM Eksperimentet til sig," siger Thomas Sinkjær.
 
Det er planen, at VILLUM Eksperimentet opslås hvert andet år, og næste gang bliver i november 2017.

Se det seneste opslag

VILLUM FONDENs virkemidler indenfor teknik og naturvidenskab

Kontakt os, hvis du vil høre mere om VILLUM Eksperimentet

Lars Arnskov Olsen
Fondsrådgiver, programansvarlig, VILLUM FONDEN
Phone: 
+ 45 26 17 08 39