Nye og enestående arkæologiske fund har skabt behov for en udvidelse af Kongernes Jelling og en formidling i verdensklasse.

Af Hans Ole Matthiesen og Morten Teilmann-Jørgensen

Projekt: ’Kongernes Jelling, udstillingshuset’ 

Modtager: Vejle Kommune

Støtte: 34.000.000 kr. af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN

For over 1000 år siden opførte vikingekongerne Gorm den Gamle og sønnen Harald Blåtand monumenterne i Jelling nordvest for Vejle. To store høje, to runesten og en kæmpemæssig skibssætning. Og omkring det hele opførte de et 1,44 kilometer langt palisadehegn.

Denne voldsomme markering af magt imponerede dengang, og gør det fortsat i dag. I 1994 kom Jellingmonumenterne på UNESCOs Verdensarvsliste. Det øgede behov for formidling endte med opførelsen af et udstillingshus, og i 2000 så Kongernes Jelling dagens lys. Nye opsigtsvækkende fund i 2006 af blandt andet verdens største skibssætning og en enorm palisade betød, at historien i Jelling skulle fortælles på en ny måde. Wohlert Arkitekter projekterede en udvidelse og ombygning, og det nye Kongernes Jelling stod færdig juni 2015.

Besøgende er en aktiv del af oplevelsen

Med denne forandring har det nye Kongernes Jelling næsten tredoblet formidlingsarealet. Sammen med den nye landskabsarkitektoniske formidling af monumentområdet er Jelling i dag blevet en omvej værd. I det nye Kongernes Jelling er de besøgende en aktiv del af oplevelsen. Samspillet mellem traditionel formidling og digital interaktivitet gør stedet til et besøg, der bevæger i fere betydninger. Kongernes Jelling har, med sin fascinerende fortælling, gode muligheder for at give de besøgende en spændende oplevelse i selskab med en vigtig epoke i Danmarks historie. Her kan familien i fællesskab opleve historien på tværs af aldre. Centret giver gæsterne en mulighed for at lære, opleve, sanse og føle – så vikingerne og deres verden kommer helt ind under huden

Projektet er også støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond

På tur i vikingernes verden

Oplevelsescentret er opbygget af flere dele, der med hvert sit tema belyser det meste af vikingetiden med udgangspunkt i Jelling. Gennem turen i centret bliver vikingernes hverdag, tro, forestillinger og virkelighed ikke bare formidlet, men oplevet og sanset. Under besøget får man del i så forskellige hjørner af vikingernes liv som et besøg i stormandens hal, i det gådefulde gravkammer i Nordhøjen, man gennemlever turen til livet efter døden, oplever den nordiske mytologis fantastiske fortælleverden og er med vikingebonden, når han passer sine marker og udnytter naturens ressourcer. De besøgende er også med, når vikingekrigeren drager i kamp til sidste blodsdråbe, og når handelsmanden rejser ud til verdens ende. Det er en oplevelse, der ikke alene omfatter sanserne, men også sætter de besøgende på prøve gennem benhårde matematiske facts om monumenternes gådefulde opbygning og arkæologernes videnskabelige angreb på fortidens hemmeligheder.

Oplevelserne smelter sammen

Tagterrassen udgør en helt særlig del af den nye formidling. Her fra toppen af den hvide bygning har man et enestående udsyn over det historiske område, og man kan via digitale kikkerter skrue tiden tilbage til Kong Haralds tid. På denne måde smelter oplevelsen af de 1000 år gamle monumenter og den moderne formidling sammen. Historien bliver nemlig stadig skrevet i Jelling.